Kend og følg reglerne

For at vide hvad dine rettigheder og pligter som studerende er, så skal du kende de regler, der gælder for dig.

Mange af reglerne fremgår blandt andet af din studieordning. Derfor kan den være et godt sted at starte.

Udover din studieordning og andre regler fastsat af Københavns Universitet, er der en række love og bekendtgørelser, som er gode at kende til i nogle situationer. Vi har samlet de fleste af dem her.

Det kan være svært at finde rundt i, hvad der er relevant for netop din situation. Derfor anbefaler vi altid, at du kontakter din studievejledning, hvis du er usikker på hvilke regler, der gælder for dig.

Hvis du er i tvivl, om du er blevet korrekt behandlet i mødet med universitetet, kan du altid henvende dig til Studenterambassadøren.

 

 

 

 

Din studieordning er en beskrivelse af din uddannelses opbygning og en samling af de gældende regler for den.

Vær opmærksom på at orientere dig i den rigtige studieordning. Du er ikke nødvendigvis indskrevet på den nyeste studieordning. Hvis du er i tvivl, så spørg din studievejledning.

Reglerne i studieordningen er hovedsageligt fastsat af universitetet. Derfor kan der dispenseres fra dem, hvis der foreligger usædvanlige forhold.

Du finder din studieordning på din studieinformationsside > Planlæg dit studie > Regler og dispensationer > studieordning og regler (kræver KU-login).

 

 

 

 

 

 

Her finder du regler, som definerer de mest grundlæggende rammer og krav til universitetet som uddannelsesinstitution.

Som studerende kan det i nogle situationer være relevant at læse uddannelsesbekendtgørelsen. Her finder du blandt andet de overordnede rammer for til- og afmelding til fag, studieaktivitetskrav, orlov, m.m.

På Københavns Universitet er der indgået en aftale om de ophavsretlige forhold omkring undervisningsmateriale produceret af en ansat på universitetet. Den finder du her:

 

 

Her finder du rammerne for din SU som studerende.


Hvis du har spørgsmål om SU, så anbefaler vi, at du kontakter Københavns Universitets SU-enhed.

Hvis du får barn under din studietid, gælder der særlige regler:

Vi anbefaler dog, at du starter med at læse siden om barsel på din studieinformationsside.

 

 

 

 

Her finder du regler om karakterskalaen, eksamen og censorer:


Hvis du bliver indberettet for mulig plagiat/eksamenssnyd, så gælder Københavns Universitets interne ordensregler:

Læs desuden KU's retningslinjer for brug af ChatGPT og lignende teknologi her:

Hvis du er blevet midlertidigt bortvist fra universitetet på grund af plagiat, kan du her læse om, hvad det betyder for din SU-situation:

 

 

 

 

Der er en række regler, som gælder for alle forvaltningsmyndigheder i Danmark, herunder Københavns Universitet.

Reglerne omfatter blandt andet hvordan sagsbehandling skal foregå, hvordan myndighederne bør interagere med borgerne og hvilke rettigheder borgeren har i mødet med myndighederne.

 

 

 

 

 

 

 

Der er en række love, bekendtgørelser og konventioner som giver dig rettigheder som studerende med en permanent eller midlertidig funktionsnedsættelse.

Den 7. maj 2020 udsendte Uddannelses- og Forskningsstyrelsen et såkaldt hyrdebrev om uddannelsesinstitutionernes forvaltning af handicapområdet.

Både hyrdebrevet og en vedlagt tjekliste er en detaljeret guide til de videregående uddannelsesinstitutioner, om hvordan de holder sig indenfor rammerne af  forskelsbehandlingsloven og handicapkonventionen i deres sagsbehandling.

Der findes desuden de her vejledninger  om sagsbehandling af tilpasning af studieforløb og vilkår for studerende med funktionsnedsættelser:


I mange tilfælde kan studerende med funktionsnedsættelser få brug for at indhente en lægeerklæring til dokumentation i forbindelse med ansøgninger og lignende.

Her kan det være relevant at læse i lægeforeningens attestvejledning om lægernes rammer for at skrive lægeerklæringer, herunder hvad de må og ikke må beskrive.

De fleste af universitetets uddannelser har også skrevet vejledninger i, hvad en lægeerklæring helst skal indeholde.

Du finder din uddannelses lægeerklæring-vejledning på din studieinformationsside > Planlæg dit studie > Regler og dispensationer > Dispensation fra regler (kræver KU-login).

Minstudieplan.dk er et værktøj for studerende, som studerer på nedsat tid eller af anden årsag har et atypisk studieforløb. Her kan den studerende tilrettelægge sin studieplan og dele den digitalt med vejleder eller sagsbehandler.

 

 

 

 

 

Københavns Universitet tolererer ikke chikane, mobning eller krænkelser.

Har du oplevet noget ubehageligt eller grænseoverskridende, kan du altid række ud til KUallies og til os ved Studenterambassadøren og tale om din oplevelse i et trygt rum.

På din studieinformationsside finder du information om, hvordan du på dit fakultet kan klage over en medarbejders eller en medstuderendes adfærd.

Her finder du også dit fakultets handleplan for forebyggelse og håndtering af krænkelser.

I Københavns Universitets ordensregler kan du læse mere om universitetets forventninger til sine studerendes opførsel og en liste over, hvad universitetet anser for uacceptabel adfærd. Listen er ikke udtømmende. Du kan derfor godt klage over  situationer med chikane, krænkelser eller mobning, der ikke står på listen.

Du finder også en beskrivelse af, hvordan universitetet håndterer sager, hvor en studerende bliver indberettet for uacceptabel adfærd.


Som medarbejder finder du de her retningslinjer og guides om chikane, krænkelser og mobning i KU’s medarbejderguide: :