Sygdom og prøveforsøg
Hvis du er syg på eksamensdagen, skal du sygemelde dig. Ved tilstrækkeligt dokumenteret sygemelding tæller eksamenen ikke med som et forsøg.
Det er altid den bedste løsning at melde sig syg med det samme og ikke udskyde det. Studenterambassadøren får henvendelser fra studerende, som er løbet tør for prøveforsøg, fordi de har været syge og ikke har sygemeldt sig.
Du sygemelder dig på dit fakultet eller institut. Krav og frister i forbindelse med sygemelding varierer fra fakultet til fakultet.
Læs derfor mere om, hvordan du sygemelder dig til eksamen, og hvornår du senest skal gøre det på din studieinformationsside > Sygdom, barsel og særlig støtte (kræver login)
Hvis du bliver syg undervejs i en eksamen, som fx er en skriftlig hjemmeopgave, hvor du fx har en uge til at aflevere, så anbefaler vi, at du søger om dispensation til at få udskudt afleveringsfristen.
Vi anbefaler, at du søger om dispensation til at få udskudt afleveringsfristen med det antal dage, som du kan dokumentere med en lægeerklæring at du har været så syg, at du ikke har kunnet arbejde på opgaven.
Læs mere om, hvordan du søger om dispensation på dit fakultet på din studieinformationsside > Planlæg dit studie > Regler og dispensationer (kræver login)
Hvis du følger dine studier inden for reglerne, har du som udgangspunkt ret til tre prøveforsøg i hvert kursus. Brug dem med omhu.
Studienævnet kan give dig dispensation til flere prøveforsøg. Men studienævnet skal først vurdere, om du kan dokumentere, at du er i en situation, som indeholder såkaldt usædvanlige forhold.
Hvis du ikke består din eksamen ved de tre forsøg, kan du søge om flere forsøg. Dette bevilger studienævnet, hvis studienævnet vurderer, at du kan dokumentere, at der er tale om såkaldt usædvanlige forhold i din situation.
Læs om dispensation og såkaldt usædvanlige forhold.
Læs mere om yderligere eksamensforsøg på din studieinformationsside > Eksamen > Hvis du ikke består (kræver login)
Hvis du ikke lever op til reglerne om maksimal studietid og førsteårsprøven, mister du din ret til tre prøveforsøg.
Som studerende har du som udgangspunkt pligt til at afslutte dine studier inden for den maksimale studietid. Hvis du ikke har søgt om og fået dispensation til at overskride den maksimale studietid, mister du retten til de prøveforsøg, du endnu ikke har brugt.
Hvis du er bachelorstuderende, gælder dette også for de prøver, som indgår i førsteårsprøven. Her vil universitetet kunne udskrive dig, hvis du ikke lever op til førsteårsprøvekravet, uanset at du ikke har fået mulighed for at aflægge tre prøveforsøg i førsteårsprøvefagene. Dog skal du have haft mulighed for at aflægge mindst to prøveforsøg i løbet af første studieår, før du kan blive udskrevet af uddannelsen.
Læs mere om maksimal studietid og førsteårsprøvekravet på din studieinformationsside > Planlæg dit studie > Krav til din studieaktivitet (kræver login)
Hvis du er syg i en længere periode, kan du have brug for at søge om dispensation til fx:
- Udsættelse af førsteårsprøvekravet
- At læse på nedsat tid
- Flere end tre prøveforsøg
- Forlænget studietid
Læs mere om dette på din studieinformationsside > Sygdom, barsel og særlig støtte (kræver login) eller kontakt din studievejledning.
Du kan også læse mere på vores side om at søge dispensation.
Du kan også have brug for at søge om dispensation til tillæg af SU-klip. Læs mere om dette på din studieinformationsside > SU og legater" > Din SU (kræver login) eller kontakt SU på Københavns Universitet.